niedziela, 11 maja 2014

Zapiekanka z indyka z brokułami

Za oknem pogoda hmm.... zróżnicowana rzekłabym. Na talerzu propozycja dietetyczna w sam raz na zbliżające się ciepłe dni. ;-) Ciągle na nie czekam. :-)


Składniki:
400 g piersi indyka
paczka brokułów mrożonych (450 g)
8 pieczarek
1/2 szklanki bulionu
1/4 szklanki śmietanki 12 %
łyżka mąki
sól
pieprz

Mięso myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Obsmażamy na rumiano na beztłuszczowej patelni.
Do gorącego bulionu wrzucamy podsmażone mięso i gotujemy 10 minut. W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy w grube plasterki. Dodajemy do bulionu i gotujemy dalsze 2 minuty.
Mąkę dokładnie mieszamy ze śmietaną. Dodajemy do bulionu (można przecedzić przez sitko) i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Brokuły gotujemy we wrzątku 3 minuty. Odcedzamy.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy brokuły, a na wierzch mięso z sosem. Zapiekamy 15 minut w 180°C.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz