Składniki:
400 g piersi indyka
paczka brokułów mrożonych (450 g)
8 pieczarek
1/2 szklanki bulionu
1/4 szklanki śmietanki 12 %
łyżka mąki
sól
pieprz
Mięso myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Obsmażamy na rumiano na beztłuszczowej patelni.
Do gorącego bulionu wrzucamy podsmażone mięso i gotujemy 10 minut. W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy w grube plasterki. Dodajemy do bulionu i gotujemy dalsze 2 minuty.
Mąkę dokładnie mieszamy ze śmietaną. Dodajemy do bulionu (można przecedzić przez sitko) i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Brokuły gotujemy we wrzątku 3 minuty. Odcedzamy.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy brokuły, a na wierzch mięso z sosem. Zapiekamy 15 minut w 180°C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz