sobota, 19 kwietnia 2014

Mazurek orzechowo - migdałowy

W zestawie wielkanocnych ciast obowiązkowo musi znaleźć się mazurek. Propozycja niezbyt pracochłonna, ale bardzo smaczna. Dla wszystkich łasuchów, którzy mają wiele na głowie i niewiele czasu do spędzenia w kuchni. :-)


Składniki: 
10 dkg zmielonych orzechów włoskich
10 dkg zmielonych migdałów
5 dkg zmielonych biszkoptów
3/4 szklanki cukru pudru
6 białek
płatki migdałowe i rodzynki do dekoracji

Polewa:
1 jajko
1/2 kostki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao


Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy mieszając cukier puder, orzechy, migdały i biszkopty.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C.
Masło rozpuszczamy w rondelku na niewielkim ogniu, wsypujemy cukier i kakao. Zagotowujemy i odstawiamy z ognia. Lekko studzimy i energicznie mieszając  łączymy z rozkłóconym jajkiem, które wlewamy bardzo powoli w małych ilościach.
Wystudzone ciasto ozdabiamy polewą, płatkami migdałowymi i rodzynkami. Pozostawiamy do zastygnięcia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz