Na stole świątecznym zawsze musi znaleźć się kilka sałatek. Oto propozycja mięsno-owocowa, która zadowoli wszystkich wybrednych biesiadników. Najlepiej przygotować ją niedługo przed podaniem, choć wszystkie składniki oprócz sałaty można pokroić nawet dzień wcześniej i trzymać w lodówce w oddzielnych pojemniczkach.
Składniki:
2 wędzone udka kurczaka
sałata lodowa
1/2 puszki ananasa
małą puszka moreli
garść rodzynek
kiść winogron
garść orzechów włoskich
gruszka
Sos:
150 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki curry
łyżeczka musztardy z ziarnami gorczycy
sól
pieprz
Sałatę myjemy, osuszamy i rozdrabniamy. Obieramy mięso z udek i kroimy w kawałki. Ananasy, morele i gruszkę kroimy w kostkę. Winogrona myjemy i przekrawamy na połówki.
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą.
Przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy musztardę i curry. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Sałatkę polewamy sosem. Posypujemy rodzynkami i orzechami włoskimi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz