sobota, 19 kwietnia 2014

Mazurek śliwkowy

I druga propozycja mazurkowa. Chyba jeszcze szybsza do zrobienia i równie pyszna. :-)


Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 kostki masła
1/3 szklanki cukru pudru
2 jajka
10 dkg suszonych śliwek
5 łyżek powideł śliwkowych
sól
migdały do dekoracji
tłuszcz do smarowania formy

Śliwki płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Ucieramy z masłem, dodajemy 1 jajko i śliwki. Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez godzinę w lodówce.
Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą rozwałkowujemy i układamy w wysmarowanej tłuszczem formie. Z drugiej części ciasta rolujemy wałeczki. Układamy je na około jako obramowanie i robimy kratkę na cieście. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Wyjmujemy z piekarnika, smarujemy powidłami i pieczemy jeszcze 10 minut. Po upieczeniu ozdabiamy migdałami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz