środa, 9 kwietnia 2014

Papryka faszerowana tuńczykiem

Lekkie danie, doskonałe na lunch lub obiad. Słodycz papryki cudownie komponuje się z duetem ziemniaczano - tuńczykowym. Przyznam się, że trudno było mi się oprzeć i część farszu zjadłam przed pieczeniem... :-)


Składniki:
4 czerwone papryki
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
puszka tuńczyka w sosie własnym
3 jajka ugotowane na twardo
3 ząbki czosnku
cebula
sól
pieprz
4 łyżki oleju

Paprykę myjemy, przekrawamy na połowy i wydrążamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy i siekamy. Jajka obieramy ze skorupek. Razem z ziemniakami kroimy w drobną kostkę. Tuńczyka osączamy z zalewy i łączymy z ziemniakami, cebulą, jajkami, zmiażdżonym czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z łyżką oleju.
Farszem napełniamy połówki papryk.
Układamy w żaroodpornej formie wysmarowanej tłuszczem. Lekko skrapiamy olejem wierzch każdej papryki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekamy 30 - 40 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz