Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć sałatek. Oto propozycja dla wszystkich, którzy preferują dania lekkie i nie do końca tradycyjnie świąteczne. Piękne, kolorowe danie.
Składniki:
dwie garście roszponki
opakowanie mrożonego kalafiora
2 jajka
mały pęczek szczypiorku
pęczek rzodkiewek
sok z połowy cytryny
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
melisa
Roszponkę myjemy i po osuszeniu przekładamy do miski. Kalafior gotujemy we wrzątku ze szczyptą soli i cukru około 10 minut. Odcedzamy i studzimy.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na ćwiartki. Szczypior myjemy i drobno siekamy. Rzodkiewki myjemy i kroimy na ćwiartki.
Łączymy roszponkę z kalafiorem, rzodkiewkami i szczypiorkiem.
Do małego słoiczka wlewamy oliwę i sok z cytryny. Dodajemy sól, pieprz i cukier do smaku. Zakręcamy i mocno potrząsamy do uzyskania sosu. Polewamy nim sałatkę i wszystko mieszamy.
Na wierzchu układamy ćwiartki jajek. Wszystko przyozdabiamy listkami melisy.
Smacznego!
Dodawała Pani do tego jeszcze jakiś sos ?
OdpowiedzUsuńSos jest z oliwy i cytryny. Całkowicie wystarcza. :-)
OdpowiedzUsuń