czwartek, 17 kwietnia 2014

Ciasto drożdżowe jak od babci

Zbliża się Wielkanoc, więc pora na świąteczne propozycje. Dla wszystkich, którym znudził się tradycyjny sernik na spodzie czy bez, propozycja ciasta drożdżowego, które mimo, że sernikiem nie jest smakuje wybornie jak on. :-)
Osobiście rzadko robię to ciasto, bo jest po prostu za dobre i zbyt szybko znika w brzuchach.
A potem wiadomo, dodatkowe bieganie, fitness, spacery i inne takie. ;-)





Składniki:
Ciasto:
25 dkg mąki
2 jajka
2 czubate łyżki cukru
1 torebka cukru waniliowego
4 dkg roztopionego masła
125 ml letniego mleka
sól

Masa serowa:
75 dkg chudego twarogu
15 dkg masła
12.5 dkg cukru
torebka cukru waniliowego
cytryna
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:
20 dkg mąki
15 dkg masła
15 dkg cukru
torebka cukru waniliowego
łyżeczka cynamonu

Mąkę wsypujemy do miski. Robimy dołek i w środek wkładamy pokruszone drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i zalewamy odrobiną mleka. Przysypujemy mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, masło i resztę mleka. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy masę serową i kruszonkę.
Na masę ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy sok z cytryny, a kiedy masa stanie się puszysta dokładamy twaróg i mąkę ziemniaczaną.
Z mąki, cukrów i roztopionego masła robimy kruszonkę. Dodajemy cynamon i wszystko mieszamy.
Kiedy ciasto wyrośnie ponownie je wyrabiamy i rozwałkowujemy na stolnicy do grubości 2 centymetrów.
Wykładamy ciasto na natłuszczoną blachę.
Na cieście rozsmarowujemy masę twarogową i posypujemy wszystko kruszonką.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 30 minut.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz