Osobiście rzadko robię to ciasto, bo jest po prostu za dobre i zbyt szybko znika w brzuchach.
A potem wiadomo, dodatkowe bieganie, fitness, spacery i inne takie. ;-)
Składniki:
Ciasto:
25 dkg mąki
2 jajka
2 czubate łyżki cukru
1 torebka cukru waniliowego
4 dkg roztopionego masła
125 ml letniego mleka
sól
Masa serowa:
75 dkg chudego twarogu
15 dkg masła
12.5 dkg cukru
torebka cukru waniliowego
cytryna
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
20 dkg mąki
15 dkg masła
15 dkg cukru
torebka cukru waniliowego
łyżeczka cynamonu
Mąkę wsypujemy do miski. Robimy dołek i w środek wkładamy pokruszone drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i zalewamy odrobiną mleka. Przysypujemy mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, masło i resztę mleka. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy masę serową i kruszonkę.
Na masę ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy sok z cytryny, a kiedy masa stanie się puszysta dokładamy twaróg i mąkę ziemniaczaną.
Z mąki, cukrów i roztopionego masła robimy kruszonkę. Dodajemy cynamon i wszystko mieszamy.
Kiedy ciasto wyrośnie ponownie je wyrabiamy i rozwałkowujemy na stolnicy do grubości 2 centymetrów.
Wykładamy ciasto na natłuszczoną blachę.
Na cieście rozsmarowujemy masę twarogową i posypujemy wszystko kruszonką.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz