środa, 2 października 2013

Zupa paprykowa

Kolorowo za oknem, kolorowo przy stole. Zupa która nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie się prezentuje. Na sam widok ślinka cieknie. Do tego nie potrzeba ogromnego wysiłku, żeby ją zrobić. No i czas na papryki najlepszy. :-)


Składniki:
4 czerwone papryki
1 litr bulionu
kilka listków świeżej bazylii
parmezan
sól
pieprz
papryka ostra

Papryki myjemy. W naczyniu żaroodpornym wstawiamy papryki do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut Gdy się upieką na chwilę wsadzamy je do foliowej torebki i zamykamy.
Po chwili obieramy papryki ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i miksujemy w blenderze.
Dodajemy papkę paprykową do bulionu i zagotowujemy. Doprawiamy.
Wykładamy zupę do miseczek, posypujemy siekaną bazylią i tartym parmezanem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz