sobota, 19 października 2013

Kurczakowe nóżki pieczone

Korzystając z tego, że w sklepach dostępne są jeszcze sezonowe pomidory proponuję danie obiadowe z ich wykorzystaniem.
Potrawa nie jest specjalnie wyszukana, ale odbiega nieco od standardowych pałeczek kurczaka na niedzielny obiad. Najważniejszą nutą jest w tym daniu kolendra, a od razu za nią miód.


Składniki:
1 kg podudzi kurczaka
3 łyżki miodu
1/2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki kolendry utłuczonej w moździeżu
szczypta szafranu
3 cebule
1 pomidor
100 g masła
limonka
1 łyżka octu winnego

Kurczaka płuczemy. Z miodu, imbiru, sosu sojowego, kolendry, szafranu i obranej, posiekanej w 1 kostkę cebuli przygotowujemy marynatę. Dodajemy obrany i pokrojony w kostkę pomidor. Polewamy mięso marynatą i odstawiamy na godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Wstawiamy kurczaka w formie żaroodpornej do piekarnika na około godzinę.
Pozostałe cebule obieramy, kroimy w kostkę i dusimy około 20 minut w 200 ml wody z dodatkiem 30 g masła. Limonkę obieramy. Skórkę blanszujemy w gorącej wodzie.
Sos wytworzony w trakcie pieczenia zagotowujemy z sokiem z limonki i cebulą. Dodajemy resztę masła i doprawiamy do smaku.
Kurczaka polewamy sosem i dekorujemy skórką z limonki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz