Jesień w pełni. Niedługo będziewmy wycinać dynie na Halloween. Żeby mieć okazję poćwiczenia wycinanek proponuję zrobić zupę, w której składzie jest również dynia. Jest ona łagodna w smaku, a przez mnogość składników można ją zaliczyć do sycących dań jednogarnkowych.
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 kg dyni
15 dkg orzechów ziemnych
2 żółte papryki
3 łyżeczki masła
2 łyżki gęstej śmietany
3 ząbki czosnku
2 cebule
3 łyżeczki curry
3 łyżeczki imbiru
4 łyżki soku z cytryny
sól
Obieramy cebulę i czosnek. Drobno siekamy. Ziemniaki również obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Dynię rozkrawamy, miąższ kroimy w kostkę. Papryki płuczemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski.
Cebule i czosnek smażymy krótko na maśle. Dodajemy ziemniaki i znów krótko smażymy. Dodajemy curry, mieszamy i lekko dusimy 2 minuty. Zalewamy 2 szklankami wody i dusimy kolejne 5 minut. Doprawiamy solą, dodajemy dynię, papryki i 1.5 litra wody. Gotujemy około 20 minut pod przykryciem.
Na suchej patelni prażymy orzechy na złoty kolor. Pod koniec gotowania zupy dodajemy orzechy.
Doprawiamy sokiem z cytryny, dodajemy śmietanę i imbir. Mieszamy i podajemy gorące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz