Mocno rosołkowa zupa wyszła. ;-) Widać to po "okach" na zdjęciu. W rzeczywistości, rosół zrobiony na kurczaku nie był aż tak tłusty, jak to sugeruje ilustracja. ;-)
Zupa faktycznie robi się w tempie ekspresowym, jest smaczna i pożywna.
Składniki:
5 i 1/2 szklanki rosołu (może być z kostki)
1/2 szklanki mleka
1/3 opakowania kaszy kuskus
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
4 łyżki śmietany 18 %
3 łyżki koperku
Zagotowujemy rosół. Kuskus wsypujemy do salaterki, zalewamy niewielką ilością rosołu (około 1 cm nad kaszą) i pozostawiamy 5 minut.
Przygotowujemy zawiesinę z mąki i mleka. Wlewamy do pozostałego rosołu. Dodajemy gałkę muszkatołową i śmietanę. Zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy posiekany koperek.
Do talerzy nakładamy kuskus i zalewamy zupą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz