niedziela, 29 września 2013

Galopujące konie i inne takie czyli impreza kuchenna ;-)

Wczoraj, razem z przyjaciółmi czyli Asią, Tomkiem i ich córką Julią, poszaleliśmy w kuchni. Oj, działo się. Wspólnymi siłami pięciu par rąk udało nam się zrobić wspaniałą przystawkę, danie główne i deser.
I właściwie nikt z nas nie zauważył kiedy nam się to wszystko samo zrobiło. ;-)
A radości ze wspólnego gotowania i jedzenia było co niemiara. :-)
Dzisiaj chwalę się tym co powstało i zniknęło w mgnieniu oka. Zostały nam tylko smaczne wspomnienia i zdjęcia. :-)))


Galopujące konie

Składniki:
5 dużych pomarańczy
40 dkg mielonej wieprzowiny
5 ząbków czosnku
4 łyżki drobno krojonych orzechów włoskich
łyżeczka mielonej kolendry
puszka anchois drobno pokrojonego
pieprz cayenne
oliwa
sól

1. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek i mięso i smażymy przez kilka minut, mieszając. Dodajemy sól, kolendrę, pieprz cayenne, anchois
i orzechy, mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy z ognia.
2. Pomarańcze moczymy kilka minut w zimnej wodzie, po czym parzymy wrzątkiem. Przekrawamy na połówki, usuwamy pestki i wydrążamy. Miąższ kroimy w kostkę. Dodajemy go do mięsa i mieszamy. 
3. Farszem nadziewamy połówki pomarańczy i układamy na posmarowanym oliwą półmisku żaroodpornym. 4. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 15 minut.



Tagliatelle z sosem serowym

Składniki:
6 gniazdek makaronu tagliatelle
łyżka masła
łyżka mąki
1,5 szklanki mleka
15-20 dkg sera pleśniowegonp. lazur
2-3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
1/2 brokułu
zielona pietruszka

1. Na patelni roztapiamy masło i dosypujemy mąkę energicznie mieszając. Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając, aby sos miał jednorodną konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy pokruszony ser i mieszamy, aż się rozpuści. Zagotowujemy. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej. Dodajemy różyczki brokułu i gotujemy wszystko kilka minut, żeby warzywa zmiękły, ale były jędrne. 
2. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. 
3. Wykładamy makaron na talerze. Polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Podajemy natychmiast.



"Piękna Helena" - deser lodowo-gruszkowy

Składniki:
2 duże gruszki
pół litra lodów waniliowych
łyżka soku z cytryny
ćwierć laski wanilii
łyżka cukru
2/3 szklanki śmietany kremówki
łyżka koniaku
10 dkg czekolady gorzkiej
2 łyżki płatków migdałowych

1. Zagotowujemy pól litra wody z cukrem, wanilią i sokiem cytrynowym. Obrane gruszki przekrawamy na połowy, wydrążamy gniazda nasienne,wkładamy do gotującej się wody i gotujemy około 10 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia w syropie.
2. Czekoladę, razem ze śmietanką, rozpuszczamy w rondelku ustawionym na większym garnku z wrzącą wodą. Dodajemy koniak i mieszamy. 
3. Połówki gruszek układamy w pucharkach, na każdą połówkę wykładamy po gałce lodów i polewamy sosem czekoladowym. Posypujemy płatkami migdałowymi i natychmiast podajemy.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz