poniedziałek, 28 października 2013

Sałatka z rukoli

Coraz częściej poszukuję dań, które będą smaczne i zdrowe, a jednocześnie ich przygotowanie nie zajmie mi wiele czasu. Ideałem jest pyszne danie, które można stworzyć w mniej niż pół godziny. Ta sałatka spełnia wszystkie powyższe kryteria. Nadaje się doskonale na każdy posiłek, również na przyjęcie niespodziewanych gości lub zabranie do pracy na przerwę lunchową. 
Z resztą sami pomyślcie kiedy i gdzie ją zjecie. :-)



Składniki:
200 g rukoli
1 awokado
1 pomidor
50 g koziego sera
łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki pestek ze słonecznika

Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka francuskiej musztardy
mały ząbek czosnku
łyżka octu balsamicznego
pół łyżeczki miodu
sól
pieprz

Mieszamy składniki sosu i lekko chłodzimy. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rukolę płuczemy, suszymy i łączymy z awokado.
Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika.
Kozi ser kroimy w kostkę lub plastry. Pomidory kroimy w kostkę. Wszystko dodajemy do rukoli.
Polewamy sosem i mieszamy.
Posypujemy nasionami słonecznika.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz