niedziela, 3 listopada 2013

Oczy Belzebuba czyli impreza kulinarna - sequel

Chyba to początek tradycji - spotykamy się, żeby pogadać, a przy okazji gotujemy coś ogromnie pysznego, a potem zjadamy. :-) W dodatku są to zawsze przepisy, których wcześniej nie wypróbowaliśmy. Tym razem udało się spreparować dwie przystawki, danie główne i deser. Uczta przeciągnęła się do późnych godzin nocnych. ;-)


Oczy Belzebuba - pretendentka do miana najszybszej przystawki na świecie 

Robi się prawie sama, niestety znika z talerza też samoistnie. ;-)




Składniki:
gruba marchew
majonez
wasabi
oliwki czarne

Marchew obieramy i kroimy na grube plastry. Majonez mieszamy z pastą wasabi do smaku - majonez powinien być dość ostry. Na każdy plasterek marchewki wykładamy łyżeczką odrobinę majonezu.
Oliwki przekrawamy na pół. Połówki oliwek układamy na marchewkach.Chłodzimy w lodówce do momentu podania.



Dyniowe półksiężyce

Ta przystawka jest tak piękna, że aż żal ją jeść. Jednak kiedy zaczniecie, zapomnicie o urodzie dania i zaczniecie rozkoszować się cudnym smakiem - słodyczą dyni i ostrą nutą przypraw.


Składniki:
mała dynia
30 dkg wędzonego boczku w plastrach
1 łyżka curry
główka czosnku
pieprz świeżo mielony
kilka gałązek tymianku
oliwa z oliwek

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, blachę wykładamy pergaminem. Dynię obieramy i kroimy w półksiężyce. Każdą cząstkę owijamy plastrem boczku. Oprószamy curry i pieprzem. Skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy na blasze. Między cząstki dyni wkładamy ząbki czosnku. Posypujemy gałązkami tymianku.


Pieczemy około 30 - 40 minut, aż dynia stanie się miękka a boczek pięknie wytopi.


Paella z kurczakiem i chorizo

Przewspaniale słodka, mimo, że również ostra ;-)


Składniki:
30 dkg chorizo w plastrach
70 dkg upieczonej piersi kurczaka
cebula posiekana
2 posiekane ząbki czosnku
1/4 łyżeczki ostrej papryki
2 szklanki ryżu o okrągłych ziarenkach
szczypta nitek szafranu
2 listki laurowe
4 szklanki bulionu drobiowego
małą puszka groszku
pomidor pokrojony w kostkę
łyżka oliwy

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. W rondlu podsmażamy na oliwie chorizo przez minutę. Dodajemy cebulę, paprykę i czosnek. Smażymy 3-4 minuty, aż papryka będzie miękka. Wsypujemy ryż, dodajemy paprykę w proszku, szafran, listki laurowe, mieszamy i smażymy około minuty. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, groszek i pomidor. Mieszamy i przekładamy do formy żaroodpornej.
Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika i pieczemy, aż ryż będzie miękki - około 30- 40 minut.


Rumowe marzenie

Myślę, że nie trzeba komentować. ;-)


Składniki:
10 dkg rodzynek
200 ml rumu
1,5 kg jabłek
8 dkg cukru
10 dkg gorzkiej czekolady
sól
2 łyżki kakao
skórka otarta z 2 cytryn
15 dkg makaroników migdałowych
2 torebki cukru waniliowego
2 jajka
masło do wysmarowania tortownicy i mąka do jej oprószenia

Rodzynki moczymy w rumie. Obieramy jabłka i kroimy je w plasterki. Wkładamy je do garnka, dodajemy cukier i pełna szklankę wody. Gotujemy 20 minut. Jabłka osączamy na sicie i przekładamy do miski.
Do owoców dodajemy rodzynki z rumem, pokruszoną czekoladę, szczyptę soli, kakao, skórkę cytrynową, pokruszone makaroniki, cukier waniliowy i roztrzepane jajka. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na wysmarowaną tortownicę (28 cm). Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy około godziny.

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz