Oczy Belzebuba - pretendentka do miana najszybszej przystawki na świecie
Robi się prawie sama, niestety znika z talerza też samoistnie. ;-)
Składniki:
gruba marchew
majonez
wasabi
oliwki czarne
Marchew obieramy i kroimy na grube plastry. Majonez mieszamy z pastą wasabi do smaku - majonez powinien być dość ostry. Na każdy plasterek marchewki wykładamy łyżeczką odrobinę majonezu.
Oliwki przekrawamy na pół. Połówki oliwek układamy na marchewkach.Chłodzimy w lodówce do momentu podania.
Dyniowe półksiężyce
Ta przystawka jest tak piękna, że aż żal ją jeść. Jednak kiedy zaczniecie, zapomnicie o urodzie dania i zaczniecie rozkoszować się cudnym smakiem - słodyczą dyni i ostrą nutą przypraw.
Składniki:
mała dynia
30 dkg wędzonego boczku w plastrach
1 łyżka curry
główka czosnku
pieprz świeżo mielony
kilka gałązek tymianku
oliwa z oliwek
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, blachę wykładamy pergaminem. Dynię obieramy i kroimy w półksiężyce. Każdą cząstkę owijamy plastrem boczku. Oprószamy curry i pieprzem. Skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy na blasze. Między cząstki dyni wkładamy ząbki czosnku. Posypujemy gałązkami tymianku.
Paella z kurczakiem i chorizo
Przewspaniale słodka, mimo, że również ostra ;-)
30 dkg chorizo w plastrach
70 dkg upieczonej piersi kurczaka
cebula posiekana
2 posiekane ząbki czosnku
1/4 łyżeczki ostrej papryki
2 szklanki ryżu o okrągłych ziarenkach
szczypta nitek szafranu
2 listki laurowe
4 szklanki bulionu drobiowego
małą puszka groszku
pomidor pokrojony w kostkę
łyżka oliwy
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. W rondlu podsmażamy na oliwie chorizo przez minutę. Dodajemy cebulę, paprykę i czosnek. Smażymy 3-4 minuty, aż papryka będzie miękka. Wsypujemy ryż, dodajemy paprykę w proszku, szafran, listki laurowe, mieszamy i smażymy około minuty. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, groszek i pomidor. Mieszamy i przekładamy do formy żaroodpornej.
Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika i pieczemy, aż ryż będzie miękki - około 30- 40 minut.
Rumowe marzenie
Myślę, że nie trzeba komentować. ;-)
Składniki:
10 dkg rodzynek
200 ml rumu
1,5 kg jabłek
8 dkg cukru
10 dkg gorzkiej czekolady
sól
2 łyżki kakao
skórka otarta z 2 cytryn
15 dkg makaroników migdałowych
2 torebki cukru waniliowego
2 jajka
masło do wysmarowania tortownicy i mąka do jej oprószenia
Rodzynki moczymy w rumie. Obieramy jabłka i kroimy je w plasterki. Wkładamy je do garnka, dodajemy cukier i pełna szklankę wody. Gotujemy 20 minut. Jabłka osączamy na sicie i przekładamy do miski.
Do owoców dodajemy rodzynki z rumem, pokruszoną czekoladę, szczyptę soli, kakao, skórkę cytrynową, pokruszone makaroniki, cukier waniliowy i roztrzepane jajka. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na wysmarowaną tortownicę (28 cm). Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy około godziny.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz