Zapiekanka, którą proponuję jest bardzo sycąca, a jednocześnie zróżnicowana w smaku. Decydujące znaczenie ma w niej rodzaj użytej kiełbasy i sera. Osobiście polecam kiełbasę jak najchudszą, a ser jak najostrzejszy. Ale to oczywiście tylko sugestia powodowana moimi indywidualnymi upodobaniami kulinarnymi. ;-)
Składniki:
1/2 kg fasolki szparagowej
1/4 kg pieczarek
2 cebule
30 dkg chudej kiełbasy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1-2- łyżki bulionu
1,5 łyżki przyprawy włoskiej
1/2 szklanki śmietany
1 jajko
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
6 łyżek startego żółtego sera
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1. Fasolkę obieramy, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 10 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki, obrane cebule w kostkę, a kiełbasę w cienkie plastry.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Szklimy cebulę, dodajemy pieczarki i chwilę smażymy. Przecier pomidorowy mieszamy z łyżką przyprawy włoskiej i bulionem. Wlewamy do pieczarek i chwilę dusimy pod przykryciem. Na drugiej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i przesmażamy plasterki kiełbasy, aż się zrumienią.
3. Rozkłócamy dokładnie jajko ze śmietaną.
4. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Wykładamy ugotowaną i pokrojoną na małe kawałki fasolkę, posypujemy ją pozostałą przyprawą włoską. Na fasolce układamy plasterki kiełbasy, a na nich usmażone pieczarki. Polewamy śmietaną i posypujemy startym serem.
5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20- 30 minut. Posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz