piątek, 6 września 2013

Dwie propozycje na jesiennego grilla

Dziś propozycje grillowe. Pogoda sprzyja wyjściu w plener, więc korzystajmy z może ostatniej okazji w tym roku.
Jako pierwsze, danie ekspresowe do przygotowania - papryki nadziewane fetą. Zanim wskoczą na ruszt zajmą nam około 10 minut. Potem można już oczekiwać na upieczenie w miłym towarzystwie, przy ciekawej rozmowie. :-)




Składniki:
4 papryki czerwone
opakowanie sera typu feta
czarne oliwki
oregano suszone
odrobina oliwy
sól
pieprz

1. Papryki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wydrążamy. Lekko skrapiamy je oliwą. Ser kroimy na 8 plastrów i nadziewamy po jednym każdą połówkę papryki. Przyozdabiamy oliwkami. Posypujemy oregano, solą i pieprzem.
2. Wkładamy na rozgrzanego grilla i pieczemy do momentu kiedy papryki będą lekko miękkie.

Druga przystawka to pieczarki z pesto. Są chyba równie szybkie do przygotowania i równie smaczne. W dodatku nie potrzeba ich zbytnio pilnować podczas obróbki cieplnej. :-)


Składniki:
duże pieczarki (dowolna ilość)
słoiczek pesto

Kapelusze pieczarek obieramy, usuwamy trzonki. Do środka każdego kapelusza nakładamy łyżeczkę pesto i grillujemy na średnio rozgrzanym ruszcie.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz