środa, 25 września 2013

Zapiekanka ziemniaczana ze śliwkami i boczkiem

Śliwki w odsłonie mocno wytrawnej. Nie wszyscy lubią połączenie owoców z daniami na słono, ale dla mnie to jeden ze sposobów na udane danie.
Muszę przyznać, że zaintrygował mnie zestaw ziemniaków i śliwek węgierek w jednym daniu, dlatego rączo pospieszyłam do kuchni, w celu sprawdzenia jakości tej kombinacji. I powiem wam, że danie mile mnie zaskoczyło - jest lekko kwaskowate, chwilami nawet słodkawe, ale zdecydowanie "na słono".
Jeśli macie ochotę poeksperymentować z tym przepisem, to bierzcie się do roboty - sezon śliwkowy szybko mija!




Składniki:
1 kg węgierek
15 dkg boczku wędzonego
1 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
1/2 łyżeczki kminku
sól
pieprz

1. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki. Boczek kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebule obieramy i również ścieramy na tarce.
2. Jajka łączymy z cebulą, kminkiem, solą i pieprzem. Dodajemy do ziemniaków i wyrabiamy.
3. Boczek wkładamy  do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. Masę ziemniaczaną wykładamy na boczek, przykrywamy połówkami śliwek, przecięciem w dół.
4. Pieczemy około 30 minut w 200°C. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz