wtorek, 24 września 2013

Cukinia zapiekana z ziołami

Co roku, tak przy wiośnie, wydaje mi się, że najbardziej lubię lato. Bogactwo owoców i warzyw, słońce i bliskość odpoczynku w wyobraźni działają cuda. A kiedy wakacje już za nami, słońce na niebie zaczyna świecić coraz słabiej i dni stają się krótsze, jesiennym smuteczkom na przekór nadchodzi orszak skarbów wrześniowych: pomidory, papryki, dynie, śliwki, gruszki i malinki, grzyby i inne skarby :-)
Dzisiaj danie delikatne i lekkie, ale doskonale stanowiące drugi akt obiadu. Wszystkim pragnącym odmiany od cukinii faszerowanych prezentuję cukinię ziołową.


Składniki:
3 małe cukinie
1 dkg masła
cebula
ząbek czosnku
kilka świeżych listków rozmarynu
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki śmietanki 12 %
łyżka startego parmezanu
sól
pieprz

1. Cukinie myjemy, przecinamy wzdłuż na połowy, posypujemy solą i pieprzem. Masło roztapiamy w formie do zapiekania. Cebulę drobno siekamy i wkładamy razem ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku do naczynia. Dodajemy drobno siekany rozmaryn i natkę pietruszki.
2. Połówki cukinii układamy w formie przecięciem w dół. Skrapiamy sokiem z cytryny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 225°C na 20 minut.
3. Śmietankę mieszamy z parmezanem. Wyciągamy cukinie z piekarnika i polewamy sosem śmietanowym. 4. Zapiekamy kilka minut, aż ser się lekko zrumieni. Podajemy natychmiast.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz