piątek, 28 października 2016

Kapuśniak z nutką orientu

Kiedy robi się zimno i mokro otwieram sezon na gęste zupy. Dziś propozycja lekko pikantna dla wszystkich lubiących wschodnie klimaty. Jeśli wolicie wersję mięsną zajrzyjcie tutaj  Orientalna zupa z kurczaka

Śpiewająco w kuchni
Kapuśniak z makaronem ryżowym


Składniki:
300 g kiszonej kapusty
główka kapusty pekińskiej
2 marchewki
4 ząbki czosnku
kawałek korzenia imbiru
3/4 wywaru z warzyw
1/3 szklanki jasnego sosu sojowego
opakowanie makaronu ryżowego
3 łyżki oleju
3 łyżki oleju sezamowego
przyprawa do dań azjatyckich
łyżeczka mielonego chili
kolendra
pieprz
sól

1.Kapustę kiszoną odciskamy z soku. Kapustę pekińską myjemy i siekamy.Obie kapusty podsmażamy na oleju.
2. Marchewki obieramy, nożykiem do obierania warzyw kroimy na wstążki. Wrzucamy do kapusty i chwilę smażymy.
3. Obieramy imbir i ząbki czosnku. Kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do warzyw razem z bulionem, sosem sojowym i przyprawami. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka.
4. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy go do zupy.
5. Zupę doprawiamy olejem sezamowym, Posypujemy siekaną kolendrą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz