środa, 5 października 2016

Kolorowa sałatka z papryki i soczewicy czerwonej

Sałatki to bardzo wdzięczny temat i z reguły pyszna przekąska. Niektórzy robią je spontanicznie z tego co jest w domu, inni wyszukują ciekawe/zdrowe/oryginalne/tanie/i co tam jeszcze przyjdzie do głowy przepisy i realizują je metodycznie. Są też tacy, którzy podglądają patenty na sałatki w cudzych kuchniach, a potem odtwarzają u siebie. Ja jestem typem mieszanym. Zależnie od nastroju wymyślam, wyszukuję albo "kradnę" znajomym.
Jesień za oknem i w kalendarzu, więc sałatka również ze składników jesiennych. Spieszmy się z wykorzystywaniem pomidorów i papryk, bo niedługo skazani będziemy jedynie na te spod folii.
Dla wszystkich zbieraczy przepisów sałatkowych inna opcja tutaj http://spiewajacowkuchni.blogspot.com/2015/03/saatka-z-bananem-i-jabkami.html


Śpiewająco w kuchni
Sałatka z papryki i soczewicy 

Składniki:
70 g czerwonej soczewicy
czerwona papryka
żółta papryka
2 pomidory
marchewka
cebula
łyżka oleju rzepakowego
natka pietruszki
oregano
pieprz

1. Soczewicę gotujemy i odstawiamy do ostudzenia. Papryki i pomidory płuczemy i obieramy. Kroimy w kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
2. Wszystko przekładamy do miski i mieszamy z olejem. Doprawiamy oregano, posiekaną natką pietruszki i pieprzem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz