wtorek, 11 października 2016

Smaki jesieni - konfitura ze śliwek

Weekend upłynął mi pod znakiem słoików. I to nie tych "warszawskich", ale tych do skrywania pyszności na zimę. Słodko się zrobiło ogromnie, bo konfitury do tego zobowiązują. Pamiętajcie tylko, że należy je dawkować oszczędnie - wtedy można się rozkoszować ich smakiem bez wyrzutów sumienia. :-)
Śpiewająco w kuchni
Konfitura śliwkowa na zimowe wieczory



Składniki:
1,2 kg czerwonych śliwek
1 kg cukru
250 ml słodkiego cherry
4 goździki
łyżeczka kardamonu
sok z 1 cytryny

1. Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy na drobne kawałki.
2. W garnku zagotowujemy wino, cukier i goździki. Po ugotowaniu wyciągamy goździki, zdejmujemy szum.
3. Do powstałego syropu dodajemy sok z cytryny, kardamon oraz śliwki. Zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
4. Podgrzewamy konfitury do zagotowania jeszcze trzy razy.
5. Umyte i wyparzone słoiki napełniamy ciepłą konfiturą. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy w kąpieli wodnej około 20 minut.
6. Odstawiamy słoiki do góry dnem i pozwalamy im ostygnąć.

Śpiewająco w kuchni

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz