czwartek, 3 listopada 2016

Zapiekanka z jarmużem

Zapiekanki cieszą się moją sympatią przede wszystkim z tego powodu, że nie wymagają dużego nakładu pracy a smakują wybornie. Na jesienne szare dni przyda się odrobina koloru na talerzu. Składniki tego dania są niewyszukane i niedrogie, za to smak nie rozczaruje żadnego pożeracza warzyw. :-) Dla fanów zapiekanek i/lub kartoflożerców propozycja innej zapiekanki tutaj  zapiekanka z ziemniaków i pieczarek

Śpiewająco w kuchni
Zapiekanka: ziemniaki, jarmuż, jabłka

Składniki:
700 g ziemniaków
2 łyżeczki kminku
600 g jarmużu
2 cebule
2 łyżki oleju + olej do natłuszczenia formy
150 ml wywaru z warzyw
300 - 400 g jabłek
łyżka cukru trzcinowego
łyżka soku z cytryny
100 ml soku jabłkowego
sól
pieprz

1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w wodzie z dodatkiem kminku około 20 minut.
2. Z jarmużu wycinamy łodygi, liście myjemy i kroimy w paski.
3. Cebule obieramy i kroimy w plastry.
4. W garnku zagrzewamy wodę, wrzucamy jarmuż na 3 minuty. Wykładamy na sitko i hartujemy zimną wodą.
5. Ziemniaki odcedzamy, obieramy i kroimy w kostkę.
6. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę aż do zeszklenia. Dokładamy jarmuż i smażymy 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy wywarem z warzyw.
7. Naczynie żaroodporne natłuszczamy, układamy w nim warzywa.
8. Obieramy jabłka i kroimy je w kostkę. Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy jabłka, skrapiamy sokiem cytrynowym i podlewamy sokiem jabłkowym. Dokładnie mieszamy.
9. Nakładamy jabłka na wierzch zapiekanki.
10. Wstawiamy na 30 - 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz