środa, 12 października 2016

Pieczone kotlety z soczewicy

Soczewica to jeden z moich ulubionych produktów żywieniowych. Uwielbiam ją za smak, a także za to że się fantastycznie krótko gotuje. :-) Kotlety, które widzicie na zdjęciu, nie są niestety daniem ekspresowym. Choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować sobie "podzespoły" dzień wcześniej - czytaj ugotować składniki ;-) Wtedy zrobienie kotletów zajmie kilkanaście minut, a podczas pieczenia można odpoczywać w dowolny sposób.:-)
Kotlety z soczewicy "Niebo w gębie"


Składniki na 12 kotletów:
9 łyżek czerwonej soczewicy
6 łyżek kaszy jaglanej
duża marchewka
czerwona cebula
łyżka nasion słonecznika
łyżka oleju
jogurt naturalny
pieprz
oregano
koperek

1. Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości - około 15 minut.
2. Czerwoną soczewicę gotujemy do miękkości na parze.
3. Marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości na parze.
4. Ugotowane warzywa i kaszę przekładamy do miski. Dodajemy słonecznik, obraną i posiekaną cebulę, pieprz i oliwę. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kotlety i układamy na blasze.
6. Kotlety pieczemy około 40 minut. Na zewnątrz powinny być chrupiące.
7. Jogurt przekładamy do miseczki. Doprawiamy koperkiem i oregano.
8. Kotlety podajemy z dipem jogurtowym.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz