piątek, 5 grudnia 2014

Orientalna zupa z kurczakiem i makaronem ryżowym

Za oknem szaro, buro i wilgotno. W takie dni chętnie jemy dania jednogarnkowe. Zupa, którą dziś proponuję jest pożywna i bardzo smaczna. Wymaga odrobiny czasu zarówno podczas zakupów jak i w trakcie gotowania, ale zapewniam, że warto. :-)

Śpiewająco w kuchni
Zupa z kurczakiem i makaronem ryżowym



Składniki:
2 ćwiartki kurczaka
listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
18 dkg makaronu ryżowego
2 piersi kurczaka
łyżka sosu sojowego
małą cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka świeżo posiekanego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
duże czerwone chilli
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki
szklanka mleka kokosowego
olej do smażenia
szalotka
czerwona cebula
2-3 jajka na twardo
2 łyżki posiekanej kolendry
sól

1. Ćwiartki kurczaka zalewamy wodą (1.5 litra), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę soli. Gotujemy 30 - 40 minut. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2. Piersi kurczaka kroimy w kostkę, polewamy sosem sojowym i ostawiamy.
3. Miksujemy cebulę, czosnek, imbir, kurkumę i chilli bez nasion. Dodajemy pół szklanki wywaru z kurczaka i rozprowadzamy, aby powstała jednolita pasta.
4. Do głębokiej patelni wlewamy olej, dodajemy pastę z przypraw i smażymy 2 - 3 minuty ciągle mieszając. Wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostki, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut.
5. W miseczce mieszamy mąkę i pół szklanki wody. W drugim garnku podgrzewamy resztę bulionu z kurczaka, dodajemy do niego mąkę rozprowadzoną wodą, dokładnie mieszamy. Gdy wywar lekko zgęstnieje przelewamy go do zupy z kurczakiem. Zagotowujemy. Kiedy zupa zaczyna wrzeć dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy solą i jeszcze raz zagotowujemy.
6. Szalotki kroimy na cieniutkie piórka lub plasterki i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. osączamy na papierowym ręczniku.
7. W miseczkach układamy makaron, zalewamy go porcją zupy, na wierzchu kładziemy ćwiartki jajek i plasterki cytryny, piórka cebuli, smażoną szalotkę i posiekaną kolendrę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz