piątek, 7 października 2016

Muffinki z gruszkami

Nie wiem jak u was w domu, ale u mnie słodkości znikają dość szybko. Dlatego, dbając o linię swoją i domowników staram się nie przesadzać ze zbyt częstym pieczeniem. Dziś propozycja, która może być małą, słodką przekąską, albo zasiadanym przy kawie lub herbacie podwieczorkiem. Jak każde muffinki, te również robi się w tempie ekspresowym i z nikłym nakładem sił. Dla chętnych słodkich wrażeń polecam również babeczki z czekoladą :-)

Śpiewająco w kuchni
Pyszne gruszkowe muffinki
Składniki:
40 dkg gruszek
10 dkg cukru
10 dkg roztopionego masła
2 jajka
1,5 szklanki mleka
pół łyżeczki aromatu waniliowego
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta imbiru
szczypta soli
masło do formy

1. W misce łączymy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, cynamon, imbir. Gruszki obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy do ciasta.
2. W drugim naczyniu ubijamy jajka z mlekiem i aromatem waniliowym. Dodajmy do mąki razem z masłem i szybko mieszamy.
3. Foremki do muffinek smarujemy masłem (jeśli używamy papierowych lub silikonowych, nie ma takiej potrzeby). Napełniamy każdą foremkę ciastem do wysokości 3/4.
4. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 210C. Odstawiamy do przestygnięcia i wyciągamy z foremek.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz