![]() |
Pyszne gruszkowe muffinki |
40 dkg gruszek
10 dkg cukru
10 dkg roztopionego masła
2 jajka
1,5 szklanki mleka
pół łyżeczki aromatu waniliowego
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta imbiru
szczypta soli
masło do formy
1. W misce łączymy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, cynamon, imbir. Gruszki obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy do ciasta.
2. W drugim naczyniu ubijamy jajka z mlekiem i aromatem waniliowym. Dodajmy do mąki razem z masłem i szybko mieszamy.
3. Foremki do muffinek smarujemy masłem (jeśli używamy papierowych lub silikonowych, nie ma takiej potrzeby). Napełniamy każdą foremkę ciastem do wysokości 3/4.
4. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 210o C. Odstawiamy do przestygnięcia i wyciągamy z foremek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz