czwartek, 20 października 2016

Pieczone bakłażany z ricottą

Pięknie wyglądają i są przepyszne. Lekkie a jednocześnie sycące. Pracy przy nich niewiele. Słowem - idealne danie na każdą okazję - od zwykłego obiadu począwszy na wyszukanej kolacji skończywszy.  Spróbujcie, a nie będziecie żałować :-)

Śpiewająco w kuchni
Bakłażan w towarzystwie ricotty



Składniki:
2 duże bakłażany
4 łyżki oliwy
garść rodzynek
sól
pieprz
2 łyżki ricotty
natka pietruszki
Sos:
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki zataru


1. Piekarnik rozgrzewamy do 230°C. Bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż na połowy i nacinamy ich miąższ w kratkę. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem - wcieramy je w nacięcia.
2. Układamy połówki bakłażanów na blasze, skórką do dołu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut.
3. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do ostygnięcia. Odcedzamy i wyciskamy.
4. W miseczce lub słoiku łączymy zatar, oliwę, sok cytrynowy i sól. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Upieczone bakłażany wyjmujemy z piekarnika i natychmiast smarujemy sosem.
6. Podajemy w towarzystwie ricotty, posypane natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz