wtorek, 31 marca 2015

Zupa krem z chrzanu i jabłek

Wielkanoc za pasem. Proponuję zacząć od przestawienia ciała w tryb kulinarny "okołoświąteczny". Zupa należy do tych z gatunku lekkich, a jednocześnie wkomponowuje się w klimat wielkanocny. A może spróbować tej propozycji jako zastępstwo żurku na niedzielnym stole?


Składniki:
2 ziemniaki
por - biała część
cebula
3/4 l bulionu drobiowego
1/2 l śmietany 18%
4 łyżki tartego chrzanu
2 półsłodkie jabłka, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych
oliwa do smażenia

Warzywa obieramy i myjemy. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z posiekanym porem. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i chwilę smażymy. Zalewamy bulionem, zagotowujemy i dodajemy śmietanę. Gotujemy 25 minut, po czym wkładamy chrzan i starte jabłka. Gotujemy dalsze 10 minut. Na koniec miksujemy zupę na gładki krem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz