piątek, 13 marca 2015

Cytrynowa tarta

Ciasto, które powinno starczyć na weekend. No właśnie, powinno. Wszytko zależy od ilości domowników, ale też od umiejętności schowania deseru przed ich oczami, żeby za szybko nie posmakowali wypieku. ;-) Do popołudniowej kawy i herbaty - idealne.


Składniki:
ciasto:
200 g mąki
100 g masła
5 łyżek zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do formy
białko 1 jajka

krem:
2-3 cytryny
3 jajka
120 g cukru
cukier waniliowy
1/2 kostki masła

beza:
3 białka
110 g cukru pudru
szczypta soli

Składniki na ciasto zagniatamy w misce. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Cytryny wkładamy na 10 minut do zimnej wody. Po tym czasie parzymy je wrzątkiem i dokładnie szorujemy. Z jednej ścieramy skórkę. Ze wszystkich cytryny wyciskamy sok.
Jajka wybijamy do rondelka i lekko roztrzepujemy. Dodajemy cukier, sok z cytryn, skórkę i masło. Podgrzewamy, aż składniki się połączą, a krem zgęstnieje.
Formę do tarty smarujemy tłuszczem i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy 15 minut w 200°C. Ciasto lekko studzimy i smarujemy wierzch surowym białkiem. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180°C. Na ciasto wylewamy cytrynową masę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.
Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 100°C. Białka na bezę ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder i ubijamy dalej. Pianę przekładamy do szprycy i ozdabiamy nią wierzch tarty. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy około 40 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz