Składniki:
ciasto:
200 g mąki
100 g masła
5 łyżek zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do formy
białko 1 jajka
krem:
2-3 cytryny
3 jajka
120 g cukru
cukier waniliowy
1/2 kostki masła
beza:
3 białka
110 g cukru pudru
szczypta soli
Składniki na ciasto zagniatamy w misce. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Cytryny wkładamy na 10 minut do zimnej wody. Po tym czasie parzymy je wrzątkiem i dokładnie szorujemy. Z jednej ścieramy skórkę. Ze wszystkich cytryny wyciskamy sok.
Jajka wybijamy do rondelka i lekko roztrzepujemy. Dodajemy cukier, sok z cytryn, skórkę i masło. Podgrzewamy, aż składniki się połączą, a krem zgęstnieje.
Formę do tarty smarujemy tłuszczem i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy 15 minut w 200°C. Ciasto lekko studzimy i smarujemy wierzch surowym białkiem. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180°C. Na ciasto wylewamy cytrynową masę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.
Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 100°C. Białka na bezę ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder i ubijamy dalej. Pianę przekładamy do szprycy i ozdabiamy nią wierzch tarty. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy około 40 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz