niedziela, 15 marca 2015

Kotleciki z tuńczyka

Przyznaję, nie jest to najtańsze danie świata, choć nie można powiedzieć, że należy do dań drogich. Wymaga też odrobiny czasu na przygotowanie masy, a potem na smażenie. Ale i tak warto spróbować takiej alternatywy dla mielonych. Kotlety wyglądają jak z mięcha, a tu taka niespodzianka. ;-)


Składniki:
250 g ugotowanych ziemniaków
400 g osączonego tuńczyka z puszki
1 roztarty ząbek czosnku
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1 żółtko
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju
pieprz

Ziemniaki ugniatamy i mieszamy z tuńczykiem, czosnkiem i natką. Dodajemy przyprawy i żółtko. Wyrabiamy masę, formujemy z niej kotleciki i obtaczamy w mące. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Smażymy na patelni grillowej na rozgrzanym oleju.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz