piątek, 6 marca 2015

Murzynek z jabłkami - szybko i słodko

Ostatnio cały czas brakuje mi czasu na wszystko. Odnoszę wrażenie, że nie jestem jedyna ;-) Coraz częściej jednym z kryteriów, co dziś upichcę jest szybkość wykonania. Ciasto poniżej zalicza się do tej kategorii. Kilka minut przygotowań, a potem można zająć się czymś innym. Zapach z piekarnika przypomni o cieście, kiedy będzie gotowe. :-)


Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
5 jajek
80 dkg kwaśnych jabłek
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
cukier puder i cynamon do posypania

Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy kakao i mąkę wymieszaną z sodą. Składniki chwilę ucieramy. Wlewamy powoli olej, ciągle ucierając. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Mieszamy.

Wylewamy ciasto do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 190°C. Po przestudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz