poniedziałek, 2 marca 2015

Deser na zimowe popołudnia - pieczone jabłka z rodzynkami

Już marzec, więc właściwie zaczyna być wiosennie. Ale za oknem, przynajmniej moim, pochmurnie, chłodno i wilgotno, więc tej wiosny jakoś nie czuję. Dlatego polecam ciepły, rozgrzewający deser, który nie wejdzie w boczki jak szarlotka na ciepło z bitą śmietaną, a jest równie pyszny.




Składniki:
6 jabłek kwaskowatych
60 g rodzynek sułtanek
3 łyżki brązowego cukru
łyżeczka zmielonych przypraw korzennych
40 g masła posiekanego
375 ml soku pomarańczowego

1.Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
2.W tym czasie w umytych jabłkach wycinamy gniazda nasienne (najlepiej specjalnym przyrządem do tego służącym). Nacinamy delikatnie każde jabłko na około, w połowie wysokości każdego z nich.
3.Mieszamy razem sułtanki, cukier i przyprawy. Nakładamy łyżką w otwory po gniazdach nasiennych i układamy w żaroodpornym naczyniu. Dodajemy do naczynia sok i masło.
4.Pieczemy około 45 minut często polewając sosem. Po upieczeniu studzimy jabłka kilka minut i podajemy razem z wytworzonym sosem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz