piątek, 27 lutego 2015

Fasolowy śmietnik czyli danie jednogarnkowe trochę inaczej

Niby już wiosna w progu, ale mnie ciągle jeszcze zimowe zupy wychodzą w kuchni. Szybki i smaczny śmietnik dla wszystkich fanów fasoli. :-)



Składniki:
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 puszka pomidorów (400 g)
kostka rosołowa lub 150 ml bulionu
100 g fasolki szparagowej, może być mrożona
100 g liści szpinaku
200 g fasoli kidney z puszki
200 g fasoli białej z puszki
sól
pieprz

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Oliwę rozgrzewamy w garnku i szklimy na niej cebulę i czosnek. Oprószamy kminem rzymskim i chwilę smażymy. Dodajemy pomidory i wlewamy 150 ml wody (bulionu). Zagotowujemy i dodajemy kostkę rosołową, jeśli dodaliśmy wcześniej wody. Gotujemy bez przykrycia około 10 minut, aż zupa zgęstnieje.
Fasolkę obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy.
Fasole z puszek odsączamy na sicie i dodajemy do zupy.Gotujemy jeszcze 5 minut. Szpinak płuczemy i dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz