sobota, 27 września 2014

Kotleciki z ziemniaków z sosem paprykowym

Dla wszystkich, którzy przejedli się mielonymi i dla tych, którzy szukają bezmięsnej alternatywy dla tychże. Pora na danie z ziemniaków z sosem paprykowym jest idealna - zaczęliśmy jesień. Na szczęście słonecznie. Zatem i na talerzu kolorowo. :-)


Składniki:
Kotleciki:
70 dkg ziemniaków
3-4 łyżek mąki
5 dkg sera ementaler
cebula
2 jajka
sól
pieprz
olej do smażenia

Sos:
szklanka gęstej śmietany
2 papryki czerwone
3 łyżki oleju
łyżeczka mąki
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka posiekanej natki pietruszki
sok z 1 cytryny i 1 pomarańczy
sól
pieprz

Ziemniaki obieramy i gotujemy na sypko. Odcedzone i jeszcze ciepłe tłuczemy na puree.
Ser trzemy na tarce o małych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Mieszamy dokładnie ziemniaki z pozostałymi składnikami i przyprawiamy solą i pieprzem.
Z masy formujemy małe kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Przygotowujemy sos. Cebulę i paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę razem dusimy. Oprószamy mąką, zalewamy śmietaną, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny i pomarańczy.
Kotleciki serwujemy z sosem i sezonowymi surówkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz