Składniki:
70 dkg ogórków gruntowych
1 i 1/5 szklanki octu winnego
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki goździków
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki nasion kolendry
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
łyżka soli
1/2 łyżeczki gorczycy roztartej w moździerzu
1/2 łyżeczki kurkumy
Ogórki myjemy i kroimy w plasterki. Pozostałe składniki podgrzewamy w garnku 5 minut. Mieszamy od czasu do czasu. Wrzucamy do garnka pokrojone ogórki, przykrywamy i odstawiamy do przestudzenia.
Rozkładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 10 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz