Dzisiaj dzień ziemniaczany.
Dla wszystkich kartoflożerców propozycja nie do pogardzenia. Do tego dania pasuje każda kwaskowata sałatka.
Składniki:
4 duże ziemniaki
2/3 szklanki gęstej śmietany
1/3 szklanki wywaru z warzyw
1 łyżka stołowa soku z cytryny
3 łyżki zielonego pesto
2 żabki czosnku zmiażdżone
2 łyżki tartego parmezanu
sól
Ziemniaki szorujemy i nakłuwamy widelcem skórkę w kilku miejscach. Wcieramy w skórkę odrobinę soli i układamy na blasze do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na godzinę, aż ziemniaki będą upieczone, a skórka chrupiąca.
Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, lekko przestudzamy i kroimy wzdłuż na połówki. Łyżeczką wybieramy miąższ zostawiając cienką łupinę. Miąższ rozdrabniamy widelcem.
W rondelku mieszamy śmietanę i wywar. Gotujemy na wolnym ogniu przez 8 minut, aż zmniejszy objętość o połowę. Łączymy z sokiem z cytryny, czosnkiem i pesto. Mieszamy.
Nakładamy farsz do wydrążonych ziemniaków. Posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Podajemy od razu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz