Składniki:
1,5 litra wywaru z warzyw
20 dkg sera mimolette
4 duże ziemniaki
1 brokuł
1 cebula
4 kromki bagietki
1 łyżka tymianku
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
Cebulę i czosnek siekamy. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy ziemniaki i smażymy razem. Wrzucamy brokuł i wlewamy wywar z warzyw. Dokładamy pół łyżki tymianku i gotujemy 30 minut.
Z sera odkrawamy 4 plastry i układamy je na bagietkach. Posypujemy resztą tymianku i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pozostały ser ucieramy na dużych oczkach tarki.
Ugotowaną zupę miksujemy. Dodajemy tarty ser i lekko podgrzewamy mieszając, aż ser się roztopi.
Zupę podajemy z grzankami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz