piątek, 12 września 2014

Naleśniki z kapustą włoską

Naszła mnie ochota na kapustę. Kupiłam małą główkę i jako danie obiadowe na stole pojawiły się takie oto naleśniki. Mlaskanie i pomruki zadowolenia zaliczone. :-)


Składniki:

Ciasto:
szklanka mąki
szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki oleju
szczypta soli

Nadzienie:
pół główki kapusty włoskiej
2 cebule
2 małe podsuszane kiełbasy
2 łyżki oleju
sos sojowy
pieprz

olej do smażenia

Mleko roztrzepujemy z jajkami. Dosypujemy mąkę, olej i tyle wody, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy sól i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Kapustę szatkujemy w drobne paseczki i przesmażamy na oleju. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w półplasterki. Zdejmujemy kapustę z patelni i na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę i kiełbasę.
Dokładamy cebulę i kiełbasę do kapusty. Dodajemy sosu sojowego i pieprzu do smaku.
Na czystej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy kolejno naleśniki. Na każdy naleśnik wykładamy część nadzienia i zawijamy. Podajemy od razu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz