poniedziałek, 22 września 2014

Niby-pasztet warzywny

Dziś coś na śniadanie lub lunch. Na liście gwiazd w tym pasztecie jest między innymi brokuł. Poza sezonem można wykorzystać mrożonkę, ale póki co korzystajmy ze świeżych produktów. :-)



Składniki:
4 marchewki
mały brokuł
25 dkg pieczarek
łyżka masła
6 jajek
3 łyżki śmietany 30%
2 ząbki czosnku zmiażdżone
2 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz
bułka tarta
tłuszcz do wysmarowania formy

Marchewki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, płuczemy. Brokuł dzielimy na różyczki i też płuczemy. Warzywa gotujemy na parze, aż będą miękkie.
Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Mieszamy z pokrojoną w drobną kostkę marchewką i rozdrobnionymi brokułami. Dodajemy żółtka sześciu jajek, posiekaną natkę, czosnek i śmietanę. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem.
Całość wykładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą podłużnej formy. Pieczemy w 180°C około 50 minut w kąpieli wodnej.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz