niedziela, 21 września 2014

Papryka marynowana na słodko

Kolejna propozycja na przetwory, których nie znajdziecie w sklepie. Rozkosz dla wszystkich amatorów smaków słodko-ostrych. :-)


Składniki:
10 czerwonych papryk
2 żółte papryki
1 zielona papryka
5 pepperoni
główka czosnku
10 goździków
200 ml miodu
rozmaryn
ziele angielskie
szklanka cukru
6 szklanek wody
1.5 szklanki octu
4 łyżeczki soli morskiej

Papryki myjemy, rozcinamy na czworo i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół i płuczemy.
Pepperoni przecinamy na połówki, usuwamy nasiona. Obieramy czosnek, ząbki przekrawamy na połówki.
Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy ocet, miód, cukier i sól. Zagotowujemy pod przykryciem, pod koniec dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego.
Umyte i wyparzone słoiki napełniamy papryką o różnych kolorach. Do każdego słoika dodajemy jedną papryczkę chilli, dwa ząbki czosnku, dwa goździki i gałązkę rozmarynu.
Zalewamy gorącą marynatą, zakręcamy i odstawiamy na 10 minut na zakrętce. Następnie pasteryzujemy 10 minut - w garnku wyłożonym ścierką gotujemy słoiki we wrzącej wodzie.
Papryki są gotowe po tygodniu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz