sobota, 15 marca 2014

Naleśniki warzywno-serowe

Dziś danie które smakuje małym i dużym smakoszom kuchni domowej. :-) Naleśniki częściej jemy w wersji słodkiej, dlatego przekornie propozycja na słono, prosta do zrobienia, nie wymagająca skomplikowanych składników i jak na tego typu danie, dość szybka do zrealizowania.



Składniki:
20 dkg mąki pszennej
2 jajka
mleko w ilości do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta
mrożonka warzyw mieszanych - marchew, brokuły, kalafior
po 15 dkg dwóch żółtych serów o zróżnicowanym smaku
ząbek czosnku
4 łyżki soku z cytryny
keczup

Z mąki, jajek i mleka wyrabiamy ciasto na naleśniki - powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Gotujemy we wrzątku mrożonkę warzywną. Odcedzamy. Sery trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i sok z cytryny. Masę łączymy z warzywami i mieszamy.
Smażymy naleśniki. Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Każdy naleśnik smarujemy keczupem, wykładamy trochę nadzienia i zwijamy w rulon. Układamy w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
Zapiekamy około 7 minut w piekarniku

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz