środa, 19 marca 2014

Zupa gulaszowa z wieprzowiną

Wiosna nadciąga wielkimi krokami, a ja przekornie proponuję zupę "na słotę i zimę". Gulaszowa, ale bez wołowiny, z papryką, ale zieloną. Nadal jednak jest ostra i sycąca, jak każda inna wersja tej potrawy.



Składniki:
40 dkg wieprzowiny
4 cebule
2 marchewki
2 strąki zielonej papryki
puszka pomidorów z zalewie
2 łyżki oleju
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
szczypta ostrej papryki
ząbek czosnku zmiażdżony
4 szklanki bulionu
3/4 szklanki śmietanki 12%
sól
pieprz

Mięso myjemy i kroimy w drobną kostkę. Obraną cebulę i marchew kroimy w plastry, a oczyszczoną paprykę w paseczki.
W dużym garnku smażymy na oliwie cebulę. Po chwili dodajemy mięso i smażymy aż do jego zrumienienia. Dokładamy marchewkę, paprykę, pomidory z zalewą, słodką i ostrą paprykę, pieprz, sól i czosnek.
Mieszamy i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu około godziny.
Przed podaniem wlewamy śmietankę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz