poniedziałek, 24 marca 2014

Serowy placek z wiórkami kokosowymi

Ponieważ ostatnie dni były dla mnie okraszone słodyczą, dziś propozycja na uszczęśliwienie podniebień wszystkich łasuchów.
Ciasto ma prosty skład i wykonanie go nie wymaga specjalnych umiejętności. Wystarczy pilnować proporcji i czasu pieczenia. Ponieważ jest dość kaloryczne polecam podawać je w gronie gości - wtedy mamy gwarancję, że zjemy go mniej. ;-)


Składniki:

Ciasto:
200 g twarogu
125 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
8 łyżek oleju
8 łyżek mleka
szczypta soli
400 g mąki pszennej
1 opakowanie proszku do pieczenia

Wierzch:
200 g masła
200g cukru
250 g wiórków kokosowych
słoik dżemu morelowego
3 łyżki rumu

Twaróg ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem, olejem i solą. Przesiewamy połowę mąki i mieszamy z masą twarogową.
Pozostałą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy, stopniowo dodając do ciasta.
Robimy wierzch ciasta: rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Mieszamy. i odstawiamy do ostygnięcia. Dżem łączymy z rumem
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Na nim kładziemy rozwałkowane ciasto. Smarujemy je dżemem, na wierzch wykładamy masę kokosową.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz