środa, 12 kwietnia 2017

Wegetariański żurek

Święta już niedługo. Na pewno na stole pojawi się sporo mięsiwa. Może warto pomyśleć o "odchudzeniu" wielkanocnego żurku? Jeśli nie chcecie ryzykować wpadki, zawsze można zrobić go później, a jak zasmakuje podać w następnym roku. :-)
Wielkanoc nie może się obyć bez mazurka. Zamiast kupować w cukierni, spróbujcie zrobić własny mazurek orzechowo - migdałowy  ?  Szybki i dość łatwy, a radości co nie miara :-)

Śpiewająco w kuchni
Wegetariański żurek

Składniki:
2 l wody
pół litra zakwasu na żurek
4 łyżki kaszy jaglanej suchej
5 listków laurowych
6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki majeranku
4 suszone grzyby
cebula
2 ząbki czosnku
jajka na twardo
gęsty jogurt
szczypiorek
masło klarowane do smażenia
sól
pieprz

1. Grzyby namaczamy w odrobinie wody. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła.
2. Następnie cebulę zalewamy wodą, dodajemy wszystkie przyprawy poza majerankiem i grzyby z wodą, w której się moczyły. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut.
3. Kaszę jaglaną gotujemy w oddzielnym garnku. Kiedy zupa będzie się gotowała 20 minut dodajemy kaszę. i gotujemy jeszcze 10 minut.
4. Do zupy wlewamy zakwas, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
5. Przed podaniem przyozdabiamy żurek jogurtem i posypujemy siekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz