![]() |
Tofu marynowane z prażonym sezamem |
Składniki:
300 g naturalnego tofu
3 łyżki prażonego sezamu
3 łyżki prażonych orzechów nerkowca
łyżka oleju
kolendra
Marynata:
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki syropu klonowego
łyżka oleju
2 łyżki wody
ząbek czosnku
3 cm korzenia imbiru
1. Składniki marynaty miksujemy w blenderze.
2. Tofu osuszamy i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
3. W woku lub wysokim rondlu podgrzewamy olej i wrzucamy tofu razem z marynatą. Smażymy chwilę na niewielkim ogniu.
4. Posypujemy prażonym sezamem, orzechami nerkowca i posiekaną kolendrą. Zjadamy od razu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz