środa, 19 kwietnia 2017

Danie z marynowanego tofu

Ze świątecznych przygotowań (carpaccio z buraczków) zostało mi tofu. Oto propozycja na szybkie przygotowanie obiadu, który jest idealnym wytchnieniem po wielkanocnych smakołykach. :-)

Śpiewająco w kuchni
Tofu marynowane z prażonym sezamem


Składniki:
300 g naturalnego tofu
3 łyżki prażonego sezamu
3 łyżki prażonych orzechów nerkowca
łyżka oleju
kolendra

Marynata:
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki syropu klonowego
łyżka oleju
2 łyżki wody
ząbek czosnku
3 cm korzenia imbiru

1. Składniki marynaty miksujemy w blenderze.
2. Tofu osuszamy i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
3. W woku lub wysokim rondlu podgrzewamy olej i wrzucamy tofu razem z marynatą. Smażymy chwilę na niewielkim ogniu.
4. Posypujemy prażonym sezamem, orzechami nerkowca i posiekaną kolendrą. Zjadamy od razu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz