piątek, 28 kwietnia 2017

Sałatka biało - zielona

Maj za pasem, a wiosny jak nie widać tak nie widać. W sklepach zaczęły nieśmiało pojawiać się pierwsze nowalijki, ale nie mam do nich zaufania i zamierzam jeszcze chwilę poczekać, aż upichcę coś z młodych warzyw i owoców.
Żeby na przedłużony weekend było smacznie i zdrowo polecam sałatkę zieloną jak wiosenne listki na drzewach. ;-)

Śpiewająco w kuchni
Sałatka ziemniaczano - brokułowa

Składniki:
4 ziemniaki
brokuł lub opakowanie brokułów mrożonych
puszka groszku lub pół opakowania groszku mrożonego
zielona papryka
2 ogórki małosolne lub kiszone
pęczek dymki
4 łyżki musztardy
6 łyżek oliwy

1. Brokuł dzielimy na różyczki i obgotowujemy kilka minut we wrzątku.
2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy.
3. Groszek osączamy z zalewy, mrożony krótko gotujemy
4. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy w kostkę. Ziemniaki i ogórki również kroimy w kostkę. Dymkę siekamy. Wszystko mieszamy w misce.
5. Przygotowujemy sos z oliwy i musztardy - łączymy oba składniki o pokojowej temperaturze, szybko mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.
6. Polewamy sosem sałatkę i chłodzimy do czasu podania.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz