![]() |
Carpaccio z buraczków |
Składniki:
pół kilograma buraków
kostka tofu
orzechy włoskie prażone
Zalewa:
6 łyżek sosu sojowego
pół szklanki oleju
6 ząbków czosnku
sok z 2 cytryn
pieprz
1. Buraki szorujemy bardzo dokładnie. Odcinamy końcówki i kroimy w cienkie plasterki razem ze skórką.
2. Przygotowujemy zalewę: czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty.
3. Buraki przekładamy do szklanego naczynia i zalewamy połowa marynaty. Odstawiamy na co najmniej godzinę.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Buraki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut. Im cieńsze plasterki buraków tym krócej pieczemy.
5. Po upieczeniu pozostawiamy buraki do ostygnięcia po czym wykładamy je na półmisek "na zakładkę" i polewamy resztą marynaty. Całość posypujemy pokrojonym drobno tofu i orzechami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz