środa, 4 stycznia 2017

Zupa z kurczakiem i makaronem ryżowym

W nowym roku pogoda nas nie rozpieszcza. Mokro i wietrznie. Przy takiej aurze fajnie jest zjeść coś rozgrzewającego. Propozycja dla wszystkich lubiących inspiracje orientalne. Jeśli macie ochotę na więcej orientalnych zup to zajrzyjcie tutaj Orientalna zupa z mlekiem kokosowym
Dla zmarzniętych wegetarian propozycja zupy tu :-) Cieciorka i soczewica

Śpiewająco w kuchni
Zupa na zimne dni


Składniki:
filet z kurczaka
czerwona papryka
200 g pieczarek
2 cebule dymki
3 grzyby suszone
litr bulionu
150 g makaronu ryżowy
przyprawa 5 smaków
sos sojowy
olej do smażenia
pieprz

1. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, pieczarki obieramy, dymki myjemy. Wszystko kroimy w plasterki.
2. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy grzyby suszone i gotujemy 20 minut.
3. W tym czasie mięso kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą 5 smaków i smażymy na rozgrzanym oleju polewając uprzednio mięso sosem sojowym. Mięso powinno się tylko delikatnie zrumienić.
4. Kurczaka dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 15 minut. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem.
5. Do gorącej zupy wkładamy makaron sojowy i odstawiamy na kilka minut. Podajemy gorące.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz