środa, 11 stycznia 2017

Pożywna zupa z soczewicy

Zimą mój organizm domaga się potraw ciepłych i sycących. Fajnie jak do tego nie są zbyt tłuste i mocno aromatyczne. Gęsta zupa proponowana dzisiaj spełnia te kryteria. Możecie do jej zrobienia użyć każdego rodzaju soczewicy, wtedy trzeba pamiętać o krótszym gotowaniu (czerwona) lub uprzednim namoczeniu (brązowa).
Głodni? - do dzieła :-)

Śpiewająco w kuchni
Zupa z zielonej soczewicy


Składniki:
300 soczewicy zielonej
litr wywaru lub rosołu
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
2 pomidory
łyżka masła
kminek
cytryna
sól
pieprz

1. Soczewicę opłukujemy. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
2. Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory obieramy (można je wcześniej sparzyć) i kroimy w kostkę.
3. Wywar zagotowujemy. Do niego wkładamy soczewicę, pomidory, cebule i czosnek. Gotujemy około 20 minut, aż soczewica zmięknie. Przyprawiamy kminkiem, solą, pieprzem i cytryną. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz