Głodni? - do dzieła :-)
![]() |
Zupa z zielonej soczewicy |
Składniki:
300 soczewicy zielonej
litr wywaru lub rosołu
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
2 pomidory
łyżka masła
kminek
cytryna
sól
pieprz
1. Soczewicę opłukujemy. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
2. Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory obieramy (można je wcześniej sparzyć) i kroimy w kostkę.
3. Wywar zagotowujemy. Do niego wkładamy soczewicę, pomidory, cebule i czosnek. Gotujemy około 20 minut, aż soczewica zmięknie. Przyprawiamy kminkiem, solą, pieprzem i cytryną. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz