czwartek, 26 stycznia 2017

Tarta z groszkiem

Tarta zawsze się sprawdza. Nic dziwnego, przecież to połączenie pysznego ciasta i wierzchu, w którym można znaleźć najróżniejsze, przesmaczne składniki. Do tego ten zapach! Ślinka cieknie na samą myśl. Dzisiaj wersja na zielono.
Ale jeśli macie ochotę na paprykową górkę - proszę bardzo :-) tarta z papryką pieczoną
Tarta tylko na słodko? Zajrzyjcie tutaj tarta cytrynowa

Śpiewająco w kuchni
Tarta z groszkiem


Składniki:
2 szklanki mąki
15 dkg masła
3 jajka
30 dkg zielonego groszku mrożonego
pęczek dymki
100 ml śmietany
12 dkg mozzarelli
2 łyżki masła klarowanego lub łyżka oleju
sól
pieprz

1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli i posiekane masło. Dodajemy jedno jajko i 2 łyżki zimnej wody. Szybko zagniatamy, formujemy w kulę i owijamy w folię. Chłodzimy w lodówce około 30 minut.
2. Groszek wrzucamy do wrzątku i blanszujemy 5 minut. Odcedzamy na sicie i przepłukujemy zimną wodą.
3. Dymkę wraz ze szczypiorkiem czyścimy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy dymkę 2 minuty. Dodajemy groszek i wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piekarnik nastawiamy na 180 °C.
4. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim spód i boki blachy. Spód nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy groszek z dymką.
5. Śmietanę mieszamy z dwoma jajkami. Do tego ucieramy na tarce mozzarellę i wszystko mieszamy.  Wylewamy masę na ciasto z groszkiem.
6. Pieczemy 25 minut. Podajemy z dowolną surówką sezonową.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz