czwartek, 12 stycznia 2017

Muffinki kakaowe z serowym nadzieniem

Słodkości lubi prawie każdy. Osobiście znam tylko jedną osobę, która zdecydowanie woli ser od czekolady. Reszta na widok ciastka uśmiecha się bardzo szeroko. ;-)
Te muffinki są niestety z gatunku - upiecz i schowaj. Nie tylko są wyborne, ale też ciekawie wyglądają, więc ładnie prezentują się na talerzykach. Jeśli macie ochotę na odrobinę słodyczy - to propozycja dla was. :-)
Wolicie bardziej zdrową opcję? Oto muffiny w wersji fit muffiny z otrębami

Serowe muffinki - niebo w gębie

Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
30 g kakao
200 g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
ćwierć łyżeczki soli
80 ml oleju
łyżeczka jasnego octu winnego

Nadzienie:
200 g twarogu mielonego
60 g cukru
żółtko
aromat waniliowy


1. Ucieramy składniki nadzienia na gładką masę wykorzystując 60 g cukru.
2. Przygotowujemy ciasto: mąkę łączymy z 200 g cukru, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą.
3. W kubeczku mieszamy olej , ocet i szklankę wody. Wlewamy wszystko do sypkich składników i szybko wyrabiamy.
4. Przygotowujemy foremki do muffinek. Piekarnik nagrzewamy do 175°C.
5. Ciasto przekładamy do foremek - do około 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy po łyżeczce masy serowej.
6. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut. Jemy przestudzone.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz